Bewegingsreeks #2: de military (overhead) press. Hoe is jouw schoudermobiliteit?
20 oktober 2020 
1 min. leestijd

Bewegingsreeks #2: de military (overhead) press. Hoe is jouw schoudermobiliteit?

Wat voel jij wanneer je een gewicht boven je hoofd duwt, zoals in de military (overhead) press en/of shoulder press? Voel jij deze voornamelijk je onderrug? Dat kan te maken hebben met je schoudermobiliteit. Is dit het geval, lees dan vooral verder!

Schoudermobiliteit is de sleutel tot succes

Een gebrek aan schoudermobiliteit (beweeglijkheid) in je schouders kan jou ervan weerhouden om op een veilige manier sterker te worden in duw bewegingen boven je hoofd. Dat is zonde, want in het dagelijks leven maken we regelmatig bewegingen met onze armen boven ons hoofd. Denk maar eens aan boodschappen wegzetten in een kastje boven ons hoofd! Goed idee dus om hier aandacht aan te besteden.

Hoe weet je nu of jij voldoende schoudermobiliteit hebt? Het is heel simpel: wanneer je je armen niet recht boven je hoofd kunt uitstrekken (armen langs je oren), is je mobiliteit beperkt.

Compenseren vanuit je rug

Je bent daarin niet de enige en het is ook niet gek. Maar wat belangrijk is in de training, is dat je dan eerst focust op het vergroten van je schoudermobiliteit. Kun je je armen niet recht boven je hoofd krijgen zónder gewicht, doe dit dan al helemaal niet mét gewicht. Wanneer je hier niet voldoende mobiliteit voor hebt, is jouw lichaam namelijk zo slim om hierin te compenseren door in je onderrug te gaan ‘hangen’. Dit kan vervolgens leiden tot klachten op deze plek.

Om deze problemen te herkennen en te verbeteren, hebben coaches Jurgen en Anthony van LIVEPT een video hierover gemaakt.

Hulp nodig? Daar zijn we voor!

Twijfel je nog steeds of je de military press goed doet? Of vraag jij je af hoe je kunt werken aan jouw schoudermobiliteit? Tijdens onze groepstrainingen en personal training kun jij trainen onder toezicht, waardoor jij op een veilige manier sterker wordt. Een gespecialiseerde trainer met een kritisch oog in combinatie met onze manier van trainen maken onze trainingen erg succesvol. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe de trainingen in elkaar zitten en wat er bij jou past? Maak dan een afspraak voor een proeftraining of intake.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Jij wilt toch ook fit worden en blijven?

De LIVEPT academy is het platform voor iedereen die interesse heeft in trainen, voeding, leefstijl en gedrag. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, neemt deel aan workshops en e-coaching trajecten.


  • Een account aanmaken is gratis. Doe nu mee!