COVID19 BLOG #2: HOE WERKT EEN VIRUS?

In deze blog leggen we uit wat een virus is en hoe de cyclus van een virus eruit ziet. Ook lees je in deze blog wat de eigenschappen en kenmerken zijn van een griep- of coronavirus.

Wat is een virus?

Een virus is een super klein deeltje wat bestaat uit genetisch materiaal. Hierin bevindt zich informatie, bijvoorbeeld DNA of RNA (genetische codes die bepalen welke eiwitten een cel aan moet maken). Om dit genetische materiaal zit een soort ‘schilletje’. Dit is gewoonlijk een omhulsel van eiwit.

Er is maar één ding wat een virus goed kan: zichzelf reproduceren. Dat kan een virus echter alleen met behulp van een gastheer of -vrouw (een cel in een organisme). Wanneer een virus is binnengedrongen bij de gastheer of -vrouw gebruikt het zijn of haar bouwstoffen (bijv. eiwitten) om zichzelf te reproduceren.

Reizen, binnendringen, reproduceren, repeat

Een virus werkt volgens een vaste cyclus. Deze is als volgt: reizen, binnendringen, reproduceren. Na het reproduceren gaat het dus weer naar de eerste fase: reizen. Het virus gaat op zoek naar een volgende cel om hier binnen te dringen en zich te reproduceren.

Verschillende virussen hebben verschillende manieren van reizen en binnendringen:

  • Via een wond of bloedtransfusie, zoals HIV
  • Via voedsel, zoals verschillende diarree-virussen
  • Via de lucht (aerosolen) en slijmvlies, zoals een griep- & coronavirus

Over deze laatste vorm horen we de afgelopen tijd natuurlijk steeds meer. Laten we deze eens van dichtbij bekijken.

Griep- en coronavirussen

Een griep- of coronavirus reist dus via de lucht en kan zich binnendringen via onze slijmvliezen. Onze slijmvliezen bevinden zich op veel plekken op ons lichaam; bijvoorbeeld onze ogen, oren, binnenkant neus en mond, slokdarm, lippen, longen, geslachtsorganen en de anus.

Het belang van ventilatie en luchtvochtigheid

Deze soort virussen kunnen ons lichaam (makkelijker) binnendringen wanneer je in een omgeving zit waar een hoge concentratie van het virus aanwezig is. Wanneer je binnen zo’n betreffende ruimte lang in- en uitademt, wordt de kans groter dat een virusdeeltje diep in je longen, en daarmee in je cellen, terechtkomt.

Griep- en coronavirussen overleven goed in koele en droge lucht. In onze winter is de lucht koel en, vooral binnenshuis, vaak droog. Dit heeft te maken met het verwarmen van onze ruimtes. Door de verwarming lekker op te stoken maken we de lucht erg droog. Wanneer we in een niet goed geventileerde ruimte gaan zitten met relatief veel droge lucht, dan zijn we sneller vatbaar voor een virus wat er in die ruimte aanwezig is. Dit is dus iets waar je zelf op kunt letten: zorg voor een goed geventileerd huis en werkplek en let op de luchtvochtigheid.

De luchtvochtigheid in huis kun je verbeteren door bakjes water neer te zetten, bijvoorbeeld op de radiatoren. Of je kunt ervoor kiezen om een ionisatie-apparaat te kopen met een luchtbevochtiger. Deze vangen bacteriën en virussen en zorgen voor een optimale luchtvochtigheid. Andere makkelijke tips: zet de ramen tegenover elkaar open of, indien aanwezig, zet de ventilatie aan!

Het belang van een sterk afweersysteem

Naast ventilatie en luchtvochtigheid is er nog een factor waar je zelf invloed op hebt om het risico op het binnendringen van het virus te verlagen: je afweersysteem.

Een griep- en coronavirus kan je lichaam (makkelijker) binnendringen wanneer je afweersysteem verzwakt is……….

 

Heb je vragen over deze blog en hoe je je afweersysteem kan versterken, kom bij ons langs of bel ons voor een afspraak op 06-14363355.