Marie past haar leefstijl aan en wordt PCOS de baas

Ongeveer 7 jaar geleden werd bij Marie Lenders (31) uit Den Haag het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) vastgesteld. Haar wens om voor een tweede keer zwanger te raken was groot. Zodoende zocht zij november jl. hulp bij LIVEPT Scheveningen. Het resultaat kwam sneller dan verwacht.

Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven deze in de eierstokken achter, met als gevolg een vorming van met vocht gevulde follikels (blaasjes). Hierdoor vindt er gedurende langere tijd geen eisprong plaats, wat betekent dat vrouwen niet menstrueren en verminderd vruchtbaar zijn. Vijf tot tien procent van de vrouwen krijgt te maken met PCOS. De hormoonbalans is volledig verstoord, wat onder andere klachten als acne, haaruitval of juist overbeharing, overgewicht en stemmingswisselingen kan geven.

Om zwanger te raken adviseerde de dokter Marie medicijnen en een hormoonkuur. Dit ging echter tegen haar principes in. Ze wist dat zij op het gebied van voeding, training en leefstijl nog aanpassingen kon maken om haar gezondheid te optimaliseren. Om deze reden zocht ze hulp bij LIVEPT.

Bekijk deze video waarin Marie vertelt over haar ervaringen (2:16)

Het traject begon met een intakegesprek met eigenaar Chris Nolles. In dit gesprek is uitgebreid gevraagd naar voeding, trainingservaring, suppletie en het slaappatroon. Een echte eyeopener voor Marie was het in kaart brengen van haar stressoren. “Ik dacht dat ik niet veel stress had, maar er zijn toch meer factoren die meespelen bij stress en hoe je dat ervaart. Ik ben echt anders over stress gaan denken. Dat je je lichaam ook stress geeft zonder dat je het door hebt, daar ben ik nu wel veel bewuster mee bezig. Door meer rustmomenten te pakken ben ik meer ontspannen en voel ik me energieker.”

Minder koolhydraten, meer vetten en eiwitten

Na dit intakegesprek veranderde er een hoop, waaronder een aanpassing in Marie haar voeding. Een belangrijke oorzaak van PCOS is insulineresistentie. Lichaamscellen reageren hierbij niet goed op insuline, een hormoon dat helpt om bloedsuiker in de cellen te krijgen. Het gevolg is dat het lichaam zelf steeds meer insuline produceert. Dit heeft nadelige gevolgen voor andere hormonen: het stresshormoon stijgt en het schildklierhormoon daalt, waardoor het metabolisme vertraagt. Hiernaast kan er geen optimale spiergroei plaatsvinden, doordat het groeihormoonlevel laag is. Door de koolhydraatinname te verlagen wordt er minder insuline aangemaakt en gaan de cellen weer beter op insuline reageren. Voor Marie betekende dit een maximale koolhydraatinname van 40%, waar de voorkeur lag bij complexe koolhydraten, zoals zoete aardappel, groenten en volkoren graanproducten.

Daarnaast heeft Marie haar vetinname moeten verhogen naar 30% van haar maximaal aantal benodigde calorieën, wat uitkwam op 53 gram per dag. Dit moest voornamelijk verkregen worden uit voeding rijk aan gezonde vetten, zoals vette vis, avocado, olie, noten en zaden. Het eten van gezonde (onverzadigde) vetten voorkomt verhoogde insulinewaarden en was dus voor Marie erg belangrijk. Tevens slikte zij elke dag twee eetlepels pure visolie. De Omega-3 die visolie bevat verlaagt onder andere de insulinelevels, werkt ontstekingsremmend en heeft een belangrijke functie bij het produceren van hormonen, wat voor vrouwen met PCOS natuurlijk erg wenselijk is.

Naast het verhogen van de vetinname heeft Marie er ook voor moeten waken genoeg eiwitten binnen te krijgen. Deze behoefte lag op 30% van haar benodigde hoeveelheid calorieën. De eiwitten hebben met name bijgedragen aan het opbouwen van spiermassa en het verlagen van het vetpercentage.

Ontstressen door buikademhalingsoefeningen

Naast de aanpassingen op haar voeding deed Marie drie maal daags (lage) buikademhalingsoefeningen. Bij een (hoge) borstademhaling trekken de spieren rond de ribben zich samen, waardoor de ademhaling snel en kort is. Bij een standaard hoge ademhaling, verkeert het lichaam in een constante staat van spanning en stress. Bij een buikademhaling wordt het middenrif actief. Het middenrif bevindt zich tussen de borstkas en de buik en zorgt ervoor dat we dieper kunnen ademen. Hierdoor wordt er meer zuurstof opgenomen bij de inademing en worden meer afvalstoffen afgevoerd bij de uitademing. Doordat Marie drie keer per dag buikademhalingsoefeningen deed, is haar stress gedaald en is mede hierdoor haar hormoonbalans hersteld.

Insulinegevoeligheid verbeteren met training

Ook op het gebied van trainen is er voor Marie veel veranderd. “Ik trainde voorheen wel in de sportschool, maar altijd als ik daar was geweest had ik niet het idee dat ik echt wat had gedaan. Bij LIVEPT ben ik meteen met de grouppt begonnen en na zo’n groepstraining voelde ik me helemaal voldaan. In dezelfde tijd dat ik normaal in de sportschool was had ik echt het gevoel dat ik alles had aangepakt en een super goede training erop had zitten. Ik werd ook veel sterker dan ik voorheen was en dat ging heel snel.”

In de één op één training die zij met haar coach Sophie had is voornamelijk de focus gelegd op een trainingsprikkel die de insulinegevoeligheid zou verbeteren. Dit uitte zich in veel afwisseling van boven- en onderlichaam oefeningen, waarbij er hormonaal veel verstoord wordt en de herhalingen zich tussen de acht en vijftien bevonden.

Rode vlaggen op Whatsapp

Met behulp van een pakket met voedings- en leefstijladviezen, groepstrainingen en één keer in de week personal training, behaalde Marie binnen drie maanden haar doel. Na één maand kwam Marie haar menstruatie al op gang. Dit was voor haar een grote motivatie om door te gaan. “Als je dat ziet kun je het bijna niet geloven. Mijn doel was om m’n cyclus terug te krijgen en het liefst ook zwanger te raken. Na een hele korte tijd kreeg ik mijn eerste menstruatie al terug en toen na precies een maand weer, wat al veel regelmatiger was dan voorheen.” Nog een maand later kwam tegen alle verwachtingen in het grootste nieuws: Marie was zwanger!

Tips van Marie

Het besluit van Marie om geen genoegen te nemen met het advies van de dokter om medicatie te slikken en hulp te zoeken bij het optimaliseren van haar gehele leefstijl, is voor haar een gouden zet geweest. “Mijn tip zou zijn om niet meteen te luisteren naar wat de arts zegt door alleen maar medicatie en hormonen te nemen, maar eerst proberen het bij jezelf te zoeken. Bij mij waren er veel verbeterpunten waarvan ik het niet eens door had. Ik heb er zo veel baat bij gehad en ik heb in een hele korte periode mijn doel bereikt, wat ook echt langer had mogen duren. Dat mijn cyclus terugkwam was voor mij al voldoende.

Dit had ik op een andere manier nooit kunnen bereiken. Ik stop nu niks in mijn lichaam waar ik niet achter sta, ik sport en eet gezond en leef veel bewuster. Dat zijn alleen maar goede dingen, die voor iedereen goed zijn. Dus ik denk zeker dat wanneer je met zo’n situatie zit (PCOS) je dat dan eerst moet proberen.”

Marie is vastberaden om na haar bevalling met haar traject door te gaan. “PCOS zal ik altijd houden, dus na mijn bevalling wil ik dit zeker weer oppakken om in ieder geval mijn menstruatiecyclus goed te houden. Daar wil ik dan weer vol voor gaan.”

Ben jij benieuwd hoe het aanpassen van je leefstijl, voeding en training jou kan helpen bij lichamelijke klachten? Of wil je gewoon lekkerder in je vel zitten? Neem contact met ons op! Bel ons op 06-14363355, stuur ons een mail op info@livept.nl of neem contact op via Facebook of Instagram. We helpen je graag!