Weet jij écht wat je allemaal eet?
Het bijhouden van een voedingsdagboek
Als ik je nu zou vragen hoe en wat jij eet, wat zou dan je antwoord zijn? Vaak zeggen mensen dat ze ‘gewoon, normaal’ eten, beetje van dit en een beetje van dat. Weet jij écht wat je allemaal eet? Of gaat het op de automatische piloot? Niet zo gek dat je het dan als ‘gewoon’ bestempeld, want dat is het voor jou dan inderdaad. Wanneer je echter een fysiek doel wilt behalen, moet je ook eten voor dat doel. Om daar inzicht in te krijgen kan een voedingsdagboek helpen.
Hoe werkt het?
Tegenwoordig gebruik je voor het bijhouden van je voedingsdagboek meestal een app zoals ‘Fat Secret’. Met deze app kan je makkelijk een product opzoeken en aanpassen naar de hoeveelheid die op je bord ligt. De app berekend dan al je macronutriënten en calorieën die in die maaltijd zitten. Op deze manier zie je in één overzicht hoeveel je binnenkrijgt op een dag. Hierbij wil je dus zo precies mogelijk zijn, schrijf dus ook het aantal grammen of milliliters op. Schrijf niet op; kip met rijst en broccoli, maar; 100 gram kipfilet, 60 gram rijst, 100 gram broccoli, 15ml soyasaus, van ‘merk X’, 20ml sambal van ‘merk X’.
Aangezien je zo precies mogelijk wilt zijn, vergeet dus niet de kleine dingen zoals;
- de snack op werk, bij het benzinestation
- het vruchtensapje bij het ontbijt of de lunch
- de boter op je brood
- het spontane etentje of het drankje met een hapje op het terras
Denk eraan; dit is je nulmeting en niet een manier om je een schuldgevoel te geven. Door deze informatie kan je alleen maar beter worden.
Schatten is vaak erg lastig, het kan zomaar zijn dat je per dag 2500 Kcal eet in plaats van de 1500 Kcal die je eigenlijk dacht. Kijk eens hoe een klein verschil in pindakaas al kan maken in de afbeelding hieronder.
Zoals je ziet kan een klein beetje al een hoop verschil maken. Probeer daarom maatstaven te gebruiken waarbij je makkelijk elke keer dezelfde hoeveelheid hebt. Een maatschepje is natuurlijk erg makkelijk, maar een eetlepel voor havermout is ook nauwkeurig omdat je de lepel niet nog voller kan maken. Weeg echter wel zelf hoeveel 1 eetlepel is. Een ander voorbeeld wanneer je een bak yoghurt van 500 gram in 2 keer op eet, weet je dat dat 250 gram per keer is.
- It's not about how good you are,
it’s about the changes you’re willing to make to get to your goal -
Waarom zou je dit doen?
Door alleen al een dagboek bij te houden krijg je inzicht wat je eet. Uiteraard nemen we daar geen genoegen mee en gaan we kijken waar het probleem zit en of er patronen te herkennen zijn.
- Misschien snoep je onbewust toch wel meer dan je denkt.
- Of eet je standaard om 16:00 een gevulde koek op werk. Hoe komt dit? Heb je een energiedip? Wil je gewoon wat zoets? Spreek je ‘toevallig’ altijd om 16:00 die leuke collega bij het koffiezet apparaat?
- Heb je misschien iedere middag last van je darmen en eet je toevallig iedere ochtend of middag hetzelfde? Misschien eet je wel standaard iets wat niet goed voor jouw lichaam is.
- Onderweg naar jouw doel kan het ook nuttig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een plateau bereikt of terugval hebt, kan je weer je voeding checken en eventueel aanpassingen maken.
Aanpak
Wanneer je hebt geanalyseerd waar jouw valkuilen zitten, kan je gaan kijken welke stappen je moet ondernemen om dit aan te passen. Zoals je in het vorige kopje hebt gezien, kunnen dit een hoop redenen zijn, die soms net iets anders liggen dan ‘stop dat koekje niet in je mond’. Misschien ben je wel een emotie eter en moet je een totaal andere aanpak gebruiken dan die collega die grote pieken en dalen heeft in zijn bloedsuikerspiegel.
Het probleem met de tips die je online vindt, is dat dit voor sommige mensen werkt maar hier wordt geen rekening gehouden met jou als persoon. Misschien heb je een pasgeboren baby die jou ‘s nachts wakker houdt of sta je op het punt om je baan te verliezen met alle gevolgen en stress die daarbij komen. Ga jij dan maar eens dat komkommer dieet volhouden wat die ‘specialist’ heeft gedaan, terwijl ze iedere dag op een strand in Indonesië lag zonder stress of activiteiten waar je energie voor moet verbruiken. Hopelijk hoeft er niet gezegd te worden dat wij een komkommer dieet absoluut niet aanraden.
Je kan dus het beste gelijk een goede start maken door een goede coach te vinden die kijkt naar wat jij als persoon nodig hebt om jouw doel te bereiken.
Voorbeeld dagboek
Om een beeld te krijgen hoe je dit bijhoudt, staat hieronder een voorbeeld. Dit is niet een patroon wat wij aanraden, dit zijn willekeurig gekozen producten. Er staan ook ongezonde producten op om aan te geven dat je echt alles opschrijft
7:30 Ontbijt: 200ml magere kwark
handje blauwe bessen
20 gr walnoten
halve banaan
10:00 snack: chocolade muffin albert heijn to go
12:00 Lunch: 2 volkoren boterhammen, ‘Liefde en Passie, albert heijn’
1 plak 48+ kaas, Maaslander
15 gr roomboter (voor 1 boterham)
2 plakjes gerookte kipfilet, ah huismerk
15 gr groene pesto, ah huismerk (voor 1 boterham)
13:00 1 cappuccino met 1 zakje suiker
17:30 snack: 1 pink lady appel
19:00 diner: 85 gram gekookte aardappelen
1 rundervink albert heijn (100 gram)
70 gram sperziebonen
maggi jus naturel juspoeder (29 gram)
20:00 halve delicata chocolade reep puur (50 gram)
Je kan dit ook direct invoeren in een eetmeter app. Het volgende voorbeeld komt uit de blog: hoe voorkom je de energiedip? Op deze manier is het overzichtelijk waar je te veel/weinig van eet of/en wat je kan verbeteren.
Hopelijk kan je met deze informatie wat verbeteringen aanbrengen in jouw voedingspatroon. Heb je vragen of wil je hulp bij het verbeteren van jouw voedingspatroon, neem dan contact met ons op.