Niemand is te oud om te sporten: start nu met werken aan je gezondheid!
12 mei 2021 
5 min. leestijd

Niemand is te oud om te sporten: start nu met werken aan je gezondheid!

“Sporten? Nee joh, daar ben ik te oud voor.” Klinkt dit je bekend in de oren? Sporten is goed voor iedereen. Toch laten veel mensen zich op latere leeftijd tegenhouden om te gaan sporten vanwege een blessure of omdat ze denken ‘te oud’ te zijn.  Ook pijn of stijfheid in spieren en gewrichten kan je ervan weerhouden om je (klein)kind op te tillen of een potje te voetballen met je neefje. Met het vermijden van deze activiteiten los je echter niks op en kan er op de lange termijn zelfs voor zorgen dat je steeds minder gaat doen. Zonde! 

Herken je jezelf hierin en wil je graag weer in beweging komen, maar weet je niet goed hoe? In deze blog denken we graag met je mee. Lees ook vooral verder als je iemand anders hierin herkend, zodat je die persoon wellicht kan helpen naar een betere gezondheid!

Waarom ben jij gestopt met bewegen?

Je kunt jezelf afvragen waarom je pijn of stijfheid in je gewrichten ervaart. Vaak zijn er namelijk andere (of: meer) oorzaken dan: “Tja, je wordt wat ouder, dan wil het allemaal niet meer zo.” Wat is écht de oorzaak? Heb je een blessure opgelopen waarna je door pijn langere tijd niet hebt bewogen? Of heb je een lange tijd veel stilgezeten, waardoor je lichaam minder gewend is om te bewegen? Een andere situatie kan zijn dat je geen zin meer hebt om de deur uit te gaan of juist een beetje angstig bent; bijvoorbeeld om te vallen. 

Veel mensen stoppen met bewegen wanneer iets pijn gaat doen of wanneer bewegen niet fijn of stijf voelt. Dit is geen gekke gedachte, want: wie wil er nou pijn? Het stoppen met bewegen lost helaas (in de meeste gevallen) niks op. De pijn die je voelt is namelijk het gevolg van een probleem in het lichaam, in veel gevallen niet de oorzaak. Het probleem opsporen en oplossen kan er dus voor zorgen dat je weer normaal kunt bewegen en geen pijn meer hebt. 

Spieren als mogelijke oorzaak van pijn- en stijfheidsklachten 

De oorzaak van pijn- en stijfheid klachten kan komen vanuit onze spieren. Zo kunnen onze spieren:

  • ‘verkeerd’ bewegen
  • overbelast raken (te veel doen)
  • onder belast raken (te weinig doen)
  • verkleven
  • stijf worden

Om de betrokken spieren die het probleem mogelijk veroorzaken op te sporen, kunnen we de spieren rondom de pijnplek testen op dysfuncties (het niet goed functioneren van de spier). Soms functioneert een spier minder goed. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het te maken hebben met ons zenuwstelsel dat een spier tijdelijk niet goed kan aansturen. Een speciale activatie-techniek in combinatie met trainen kan dit snel oplossen. 

Een andere oorzaak kan een verkleving van de spier zijn. Dit houdt in dat de spiervezels niet goed meer kunnen aanspannen of op rek kunnen komen. Dit kan zelfs op een hele andere plek in het lichaam pijnklachten geven. Door middel van een zogeheten ‘release’ methode kun je zo’n spier losmaken en weer goed laten functioneren. In sommige gevallen is de pijn dan ook weg en kun je weer pijnvrij bewegen. Ben je nieuwsgierig of deze technieken jou kunnen helpen? Zowel bij het activeren en releasen van spieren als bij trainen helpen we je graag!

Twijfel je al langer om te starten maar ben je nog zoekende? Neem dan  contact met ons op voor een gratis proeftraining!

Trainen, op naar een vitaler leven.

Bewegen en trainen heeft waanzinnig veel positieve lichamelijke en geestelijke effecten. Je belastbaarheid gaat omhoog, waardoor dat stukje wandelen en het tillen van die boodschappentas minder grote opgaven lijken. Je gaat je een stuk energieker en vrolijker voelen. En het belangrijkste: je kunt langer leuke dingen doen; bijvoorbeeld met je (klein)kinderen!

Negatieve gevoelens positief beïnvloeden

Wanneer je sport maak je endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Je zit hierdoor lekkerder in je vel en je voelt je energieker. Dit kan je motiveren om andere activiteiten te ondernemen. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn voor het hebben van negatieve gevoelens, maar sporten (en dus een portie endorfines), kan hier alleen maar positief aan bijdragen!

Neerslachtige gevoelens kunnen ook worden veroorzaakt door een gebrek aan sociaal contact. Zeker in deze tijd, met alle maatregelen rondom COVID-19, is het makkelijker om in een sociaal isolement te raken. Wanneer je je aansluit bij een fitnessclub of een sportvereniging verbreed je je sociale kring. Dit kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid.

Zo heeft sporten dus op meerdere manieren een positieve invloed op negatieve gevoelens.

Gezond houden van hart en vaten

Tijdens een stukje wandelen spreek je de spieren in je benen (grotendeels) aan, maar de spieren in je bovenlichaam en met name de armen hoeven niet veel te doen. Met krachttraining laat je iedere spier werken en worden het hart en de bloedvaten meer uitgedaagd, waardoor deze ook sterker worden. Er is een onderzoek gedaan waarbij 1100 brandweermannen zoveel mogelijk push-ups moesten doen zonder te stoppen. Van die 1100 waren er 37 die in de 10 jaar die het onderzoek duurde problemen kregen met hun hart en vaten. 36 van deze 37 mannen kwamen niet voorbij de 40 push-ups. Naar aanleiding van dit onderzoek, lijkt er dus een verband te zijn tussen verminderde kracht en een op latere leeftijd verminderde werking van het cardiovasculaire systeem wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dit is uiteraard geen vast gegeven; niet iedereen die geen 40 push-ups kan, zal hiermee te maken krijgen. Ook is er in dit onderzoek geen rekening gehouden met leefstijl en voeding.

Wel is het interessant om te zien dat krachttraining kan bijdragen aan het gezond houden van hart en vaten en daarmee gerelateerde ziektes kunnen worden voorkomen. Mocht je nog niet overtuigd zijn; uit een een ander onderzoek is gebleken dat 60 minuten na een intensieve krachttraining de bloedvaten wijder open staan dan na een cardio training. Dit geeft aan dat de bloedvaten intensiever getraind moeten worden en daardoor een lagere bloeddruk creëren. Doordat je vet verbrandt en spiermassa opbouwt, ontstaan er meer plekken in je lichaam waar het bloed naartoe gepompt kan worden. Hierdoor neemt de druk op de vaten af. Kortom; voldoende redenen om te beginnen met krachttraining!

Gezonde botten en gewrichten

Krachttraining houdt je botten en gewricht gezond! De druk/weerstand die op het lichaam komt tijdens krachttraining, zorgt er voor dat het lichaam een signaal krijgt dat de botten en gewrichten sterker moeten worden gemaakt en de gewrichten gesmeerd moeten worden met “synoviaal vocht”; een soort smeerolie in een gewricht. Dit proces geldt ook voor kraakbeen en is dus aan te raden bij artrose. Uiteraard gaat deze vorm van krachttraining op een andere intensiteit dan een powerlifter die honderden kilo’s van de grond tilt. Botontkalking of osteoporose komt relatief vaak voor en met name bij vrouwen (na de overgang). Ook voeding en suppletie zijn cruciaal zijn voor een verbetering van de gezondheid van de botten. Lees in de blog van Ruben meer over sporten en voeding in de overgang, of neem contact met ons op als je hier meer informatie over wilt. We kunnen ook in overleg met de arts een trainingstraject in gaan. 

Minder vallen, meer tillen

Naast het daadwerkelijk sterker worden, zorgen de krachten die op je lichaam komen te staan tijdens krachttraining er ook voor dat je zenuwstelsel de spieren beter leert aansturen. Doordat je je spieren beter kunt gebruiken wordt je dus naast sterker, ook een stuk stabieler. Je staat hierdoor letterlijk steviger in je schoenen en de kans dat je valt neemt af. 

Ok, nog één voordeel van krachttraining: ook je gripkracht neemt toe, waardoor je langere tijd zelf je boodschappen kan blijven tillen. Door krachttraining ben je dus ook minder snel afhankelijk van thuishulp.

Kom jij (samen met ons) in actie?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er dus echt heel veel redenen waarom het starten met sporten een goed idee is. Nee, je bent niet te oud. Wij kunnen voor iedereen een passend schema maken. En laat je niet leiden door pijn. De kans is groot dat de pijn juist afneemt door te sporten. 

Twijfel je al langer om in actie te komen of heeft deze blog jou aan het denken gezet? Neem dan vooral contact met ons op voor een gratis proeftraining!

Bronnen

https://selecthealth.org/blog/2019/02/why-weight-lifting-is-good-for-heart-health 

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=8432#:~:text=nieuws%20Tot%20voor%20kort%20was,mensen%20met%20chronisch%20hartfalen%20verbetert.

https://krachttraining.net/sarcopenie-en-krachtverlies-tegengaan-met-krachttraining-voor-ouderen.html

https://www.psychfysio.nl/intensieve-krachttraining-geeft-bij-ouderen-duurzamere-effecten-dan-lichte-krachtraining/

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Jij wilt toch ook fit worden en blijven?

De LIVEPT academy is het platform voor iedereen die interesse heeft in trainen, voeding, leefstijl en gedrag. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, neemt deel aan workshops en e-coaching trajecten.


  • Een account aanmaken is gratis. Doe nu mee!