Zijn noten gezond?
15 juli 2020 
3 min. leestijd

Zijn noten gezond?

Wanneer je zoekt naar gezonde voeding, zie je vroeg of laat vaak ook noten voorbij komen. Maar wat zijn noten eigenlijk en welke soorten zijn er? Zijn ze echt zo gezond? In deze korte blog leer je meer over de noot!

Wat zijn noten?

Noten zijn droge vruchten die groeien in een ‘verhoute vruchtwand’, vooral aan bomen. Dit zijn bijvoorbeeld pistache-, hazel-, cashew- en walnoten. Er zijn nog een paar uitzonderingen. Denk aan de amandel; dit is officieel een fruit. Dan hebben we nog pinda’s, die mensen ook vaak zien als noten. Pinda’s zijn echter peulvruchten. Deze aparte gevallen, de amandel en pinda, hebben wel dezelfde voordelen als de noot. Dit is ook de reden dat ze vaak de naam ‘noten’ krijgen.

Variaties

Er bestaan gebrande en ongebrande noten. Het verschil hiertussen is heel simpel: de gebrande variant is gefrituurd. Dit betekent dat ze meer ongezonde vetten bevatten. En daarnaast, door dit proces, ook minder vitamines en mineralen hebben. Onze voorkeur gaat daarom ook uit naar de ongebrande noten.

Dan zijn er nog de ongezouten of gezouten noten. Gezouten noten zijn snel de minder gezonde keuze, vanwege het feit dat ze snel té veel zout bevatten. Je zou ze kunnen nemen, wanneer je verder bijna geen zout binnenkrijgt. Voor de meeste mensen is dit niet haalbaar, aangezien ons westerse dieet vaak al voldoende (of teveel) zout bevat. Daarom raden we dan ook de ongezouten noten aan.

Kies voor de ongebrande en ongezouten noten: deze zijn het meest gezond!

Gezondheidseffecten

Waarom zijn noten goed voor je? Ze hebben verschillende positieve effecten op onze gezondheid:

  • In noten zitten belangrijke vitamines. Vooral de vitamines B1, B2, B3 en B6 komen veel voor. Deze vitamines dragen bij aan het vrijmaken van energie uit onze voeding. Vitamine B6 heeft een regulerende functie omtrent bepaalde hormonen.
  • Noten bevatten vaak mineralen, bijvoorbeeld ijzer, magnesium, seleen en calcium. De mineralen zorgen voor een normale werking van ons afweersysteem. Dit effect komt tot stand door hun bijdrage aan de werking van zenuwen en spieren.
  • Noten bestaan voor een groot gedeelte uit onverzadigde vetten. Dit is positief voor je cholesterolgehalte en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Voor meer informatie over waarom vetten gezond zijn en waarom dit cruciaal is voor een gezonde levensstijl, lees je onze blog over vetten.

De ene noot is de andere niet

Niet alle noten hebben dezelfde gezondheidseffecten. Specifieke soorten geven specifieke mineralen of vitamines. Hieronder zie je per noot welke vitamines en mineralen ze bevatten:

Amandelen
Vitamine: B1, B2, B6 & E
Mineralen: calcium, koper, fosfor, kalium & magnesium

Walnoten
Vitamine: B6, B7 & E
Mineralen: fosfor, ijzer & magnesium

Cashewnoten
Vitamine: B1 t/m B6 + 11, E, K
Mineralen: calcium, koper, fosfor, kalium, natrium & magnesium

Pecannoten
Vitamine: A, B1 t/m B6 en E.
Mineralen: fosfor, folaat, kalium, magnesium, selenium en zink.

Hazelnoten
Vitamine: A, B1 t/m B6, 11, E en K
Mineralen: calcium, fosfor, koper, kalium, magnesium, ijzer en zink.

Pinda’s
Vitamine: B3 t/m B6, B11 en E
Mineralen: fosfor, kalium, koper, magnesium, zink.

Wil je meer weten over vitamines en mineralen en wat ze precies voor jouw gezondheid kunnen doen? Zorg dan dat je onze blog van volgende week niet mist!

Het antwoord op de vraag: zijn noten gezond?

Ja, noten zijn gezond! Belangrijk om daarbij in acht te nemen is dat dit alleen geldt indien je dagelijks een geringe hoeveelheid van de ongebrande en ongezouten noten consumeert.

Wat is een geringe hoeveelheid?

We raden aan een ‘handje’ noten per dag te eten. Dit komt neer op zo’n 25 á 30 gram. Ze bevatten relatief gezien veel calorieën (vanwege de gezonde vetten die erin zitten). Kijk dus uit met het eten van teveel noten. Doe bijvoorbeeld een handje in een schaaltje en zet het zakje daarna weer in de kast. Of voeg de afgewogen hoeveelheid toe in een salade of ander gerecht. Zo voorkom je dat je ongemerkt het hele zakje op eet.

Een aantal voorbeelden van soorten noten met hun voedingswaardes:
Amandelen – 20 stuks = 139 kcal (12,15 gram vet/4,7 gram koolhydraat/5,1 gram eiwit)
Hazelnoten – 20 stuks = 176 kcal (17,01 gram vet/4,68 gram koolhydraat/4,19 gram eiwit)
Walnoten – 10 stuks = 262 kcal (26,08 gram vet/5,4 gram koolhydraat/6,09 gram eiwit)

Kijk goed hoe (veel) noten in jouw voeding passen door te kijken naar jouw energiebehoefte op een dag. En heb je een goede tip voor een lekker recept met noten? Dan horen we graag van je! En wie weet zie je jouw recept binnenkort terug op onze blog!

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer weten? Kijk dan eens op onze LIVEPT Academy. Hier vind je informatie over allerlei onderwerpen gerelateerd aan voeding, training, leefstijl en gedrag en kun je onze coaches vragen stellen.

Wil jij hulp omtrent je voeding of heb je interesse in ons traject omtrent voeding? Bespreek dit met één van onze trainers of bereik ons op 06-14363355.

Bronnen:

https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/5-redenen-om-noten-te-eten

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19027

https://drogespieren.nl/gezondheid/hoeveel-gram-noten-per-dag-is-gezond

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/noten.aspx

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Jij wilt toch ook fit worden en blijven?

De LIVEPT academy is het platform voor iedereen die interesse heeft in trainen, voeding, leefstijl en gedrag. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, neemt deel aan workshops en e-coaching trajecten.


  • Een account aanmaken is gratis. Doe nu mee!