Heerlijk snelle en verwarmende herfstmaaltijd: shakshuka
03 november 2020 
1 min. leestijd

Heerlijk snelle en verwarmende herfstmaaltijd: shakshuka

Shakshuka is oorspronkelijk een Noord Afrikaans gerecht. Dankzij de Israëlische chef Yotam Ottolenghi is het inmiddels in veel andere delen van de wereld een steeds populairder gerecht aan het worden. Het is betaalbaar, makkelijk te maken, vult goed en je kunt er heerlijk mee variëren.

Deze Midden-Oosterse variant vonden we in de Allerhande. Een super praktisch recept; zo kun je bijvoorbeeld de wortel, ui en zoete aardappelen al voorgesneden halen. Een perfect snel en warm herfstmaal!

Voor 2 personen. Bereidingstijd 30 minuten.

Wat heb je nodig?

  • 2 el olie (olijf-, arachide-, zonnebloem-)
  • 500 g fijngesneden hutspotgroenten
  • 2 tl ras el hanout specerijenmelange
  • 300 g zoete aardappelen
  • 1 teen knoflook
  • 7,5 g verse koriander
  • 400 g tomatenblokjes
  • 50 ml water
  • 100 g babyspinazie
  • 4 eieren

Hoe maak je het?

  • Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de hutspotgroenten en ras el hanout 5 min. op laag vuur.
  • Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd in stukjes van ca. 1½ cm.
  • Snijd de knoflook fijn en de koriander grof.
  • Voeg de zoete aardappel en knoflook toe aan de groente en bak nog 4 min. mee. Schep regelmatig om.
  • Voeg de tomatenblokjes, de helft van de gesneden koriander, het water, peper en eventueel zout toe en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 10 min. op laag vuur stoven.
  • Roer de spinazie door de stoof.
  • Maak 4 holtes (per 2 personen) in het groentemengsel en breek in elke holte een ei. Doe de deksel op de pan en laat 10-12 min. op laag vuur stoven tot de eieren net gaar zijn.
  • Bestrooi met de rest van de koriander en serveer.

Waarom zijn wij fan?

  • In shakshuka zitten lekker veel eiwitten
  • Dit recept bevat goede koolhydraten, door de zoete aardappel
  • Een berg groente binnenkrijgen wordt niet veel makkelijker dan dit 😉
  • Het wordt kouder buiten en ons lichaam reageert goed op warme, gestoofde maaltjes

Voedingswaarde per persoon:

Eiwitten 22 g
Koolhydraten 54 g
Vetten 27 g
Energie 575 kcal

Tip! Er zijn heel veel varianten van shakshuka. Zo heb je ook varianten met minder koolhydraten, met vlees, ontbijtvarianten, noem het maar. Probeer verschillende dingen uit en als je een succesformule hebt gevonden, laat het ons vooral weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Jij wilt toch ook fit worden en blijven?

De LIVEPT academy is het platform voor iedereen die interesse heeft in trainen, voeding, leefstijl en gedrag. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, neemt deel aan workshops en e-coaching trajecten.


  • Een account aanmaken is gratis. Doe nu mee!