Paddenstoelenstoof met knolselderij puree van Stijn
10 november 2020 
2 min. leestijd

Paddenstoelenstoof met knolselderij puree van Stijn

De herfst heeft al even zijn intrede gevonden en tussen de mooie rode en oranje kleuren verschijnen de mooiste paddenstoelen in het bos. Omdat paddenstoelen nu helemaal in het seizoen zijn en ze zo divers zijn deel ik dit recept graag met jullie. Loop voor dit recept binnen bij je (LOKALE) groenteboer en laat de beste man of vrouw je adviseren in een mooie verzameling verse groentes en kruiden! Serveer deze paddenstoelenstoof met een stuk speltbrood of met een overheerlijke knolselderij puree zoals hieronder beschreven.

Paddenstoelenstoof

Voor 4 personen. Bereidingstijd ongeveer 40 minuten.

Wat heb je nodig?

  • 1 kg paddenstoelen (welke keuze jij wilt)
  • 1 kg wortels
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el speltbloem
  • 1 blik tomatenpuree
  • 3 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 15 gram peterselie

Hoe maak je het?

  1. Snijd de sjalotjes en knoflook in kleine stukjes
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit hierin de sjalotjes met de knoflook 5 minuten
  3. Snijd de wortels in kleine stukjes en bak mee
  4. Snijd of scheur de paddenstoelen in gelijke partjes en bak ze mee
  5. Voeg 200 ml water toe, de speltbloem, tomatenpuree en naar smaak (versgemalen) peper
  6. Voeg de laurierblaadjes en tijm toe en laat 10 minuten sudderen
  7. Voordat je de paddenstoelenstoof serveert, haal de laurierblaadjes en tijm uit de pan, verdeel het over borden en verdeel de peterselie over het gerecht.

Tip: vind je de saus te dun? Laat het dan wat meer inkoken, of voeg wat meer speltbloem toe

Waarom zijn wij fan?

  • Paddenstoelen zijn er in alle soorten en smaken, daarom past dit gerecht bij iedere smaak. Denk aan: shiitake, oesterzwam, morilles, portobello, kastanjechampignon, eekhoorntjesbrood, enoki, cantharellen en natuurlijk de champignon.
  • Paddenstoelen zitten vol met eiwitten!
  • Dit gerecht is gemakkelijk verteerbaar en is laag in vet
  • Geen gebruik van dierlijke producten, dus een verantwoorde keuze!

Voedingswaarde per persoon:
Eiwitten 14 g
Koolhydraten 29 g
Vetten 11 g
Energie 546 kcal

Knolselderij puree

Wat heb je nodig?

  • 1 knolselderij (á 900 g)
  • 125 creme fraiche
  • 2 el ongezouten roomboter
  • 15 gram bieslook
  • 1 kg kruimige aardappelen

Hoe maak je het?

  1. Schil en snijd de knolselderij en aardappelen in gelijke blokjes
  2. Kook in water met een beetje zout in 15 minuten
  3. Snijd ondertussen de bieslook in kleine ringetjes
  4. Stamp de groente tot puree en voeg de bieslook en crème fraîche toe
  5. Voeg peper en zout naar smaak toe

Waarom zijn wij fan?

  • Een super smaakvol gerecht zonder het al te lastig voor jezelf te maken
  • Gemakkelijk in grote hoeveelheden te maken, te bewaren en ook om in te vriezen
  • Deze maaltijd geeft een verzadigd gevoel, zodat je langere tijd geen hongerig gevoel krijgt
  • Gemakkelijk met verschillende gerechten te combineren (zoals paddenstoelenstoof!)

Voedingswaarde per portie (100g):
Eiwit 5 g
Koolhydraten 23 g
Vetten 10 g
Energie 201 kcal

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Jij wilt toch ook fit worden en blijven?

De LIVEPT academy is het platform voor iedereen die interesse heeft in trainen, voeding, leefstijl en gedrag. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, neemt deel aan workshops en e-coaching trajecten.


  • Een account aanmaken is gratis. Doe nu mee!
arrow_drop_up arrow_drop_down