Stress, slechte nachtrust of overspannenheid gaan vaak gepaard met of ontstaan vanuit een chaotische geest. Een psycholoog, Tony Crabbe, zei eens: “Wie rust in zijn hoofd wilt, moet keuzes maken”. Een oud Chinees gezegde luidt: “Wie zijn hoofd wilt opruimen, ruimt eerst zijn huis op”.
In deze blog leer je hoe je meer rust en een opgeruimd hoofd creëert inclusief tips om stapsgewijs je stress of overspannenheid te verminderen.
Kunnen we goed multitasken of raken we langzaam overspannen?
Te druk zijn in je hoofd is vaak een gevolg van teveel tegelijk willen. We multitasken er flink op los: je moet nog boodschappen doen, naar de sportschool, koken, langs die vriend of familielid, je programma kijken op tv, een boek lezen en ook nog op tijd naar bed. Dit in combinatie met een werkweek van 32 – 40 uur en kinderen. Je vraagt je wel eens af hoe je dit allemaal vol kunt houden. Het creëert chaos in je hoofd. Wanneer deze chaos in je hoofd te lang stand houdt, kan dit leiden tot overspannenheid of zelfs een burn-out.
Wil je meer weten over een burn-out? In deze Q & A hebben trainers Anthony en Joris het samen met Max van der Ham over fysieke-, mentale- en emotionele gezondheid. Max vertelt hierover als ervaringsdeskundige en leefstijlcoach.
Onze hersenen hebben sterke en minder sterke punten. Sterke punten zijn bijvoorbeeld het oplossen van problemen of creatief denken. Minder sterk zijn de hersenen in multitasken, zoals het verdelen van onze aandacht of te veel tegelijk willen onthouden. David Allen maakte een mooie vergelijking: ons hoofd is als een browser met geopende tabbladen. In ons hoofd stapelen de tabbladen op en als we te weinig doen om deze weg te werken door bijv. taken af te ronden, raak je het overzicht kwijt.
Begin bij je omgeving
Een opgeruimde omgeving is een goed startpunt om tot een opgeruimd hoofd te komen. Overzicht en rust creëren in je huis of op je werkplek zijn hier voorbeelden van. Een aantal adviezen om in je huis (of werkplek) op te ruimen.
- Durf weg te gooien
In ons hoofd denken we vaak ‘dat komt vast nog een keer van pas’. Wees eerlijk naar jezelf en kijk of dit echt zo is. TIP: vul een zak of doos met deze spullen en kijk na twee maanden wat je hebt gebruikt. De spullen die je dan nog niet hebt gebruikt gooi je weg, of breng je naar de kringloop. Er zijn tegenwoordig ook groepen op Facebook waarin je gratis dingen kunt weggeven. Zo maak je andere mensen blij met spullen die je zelf niet meer gebruikt! - Sorteer op categorie
Organiseer je spullen, computer of laptop op een overzichtelijke manier. Alle administratie in een map, spullen met emotionele waarde op één plek en alle knuffels/speelgoed/tekeningen van je kinderen in een map of doos. Selecteer vanuit deze categorieën wat je wilt bewaren en wat er weg kan. Mocht je twijfelen, maak ergens een foto van en gooi het dan weg. - Werk stapsgewijs
Begin bijvoorbeeld met het opruimen van kleding. Zoek daarna je schoenen uit. De keer daarna begin je aan de boeken/tijdschriften. TIP: Doe dit niet per kamer. Spullen kunnen in meerdere kamers liggen en zo ben je langer bezig. Dit advies is ook toepasbaar op het opruimen van bestanden op je computer of laptop. Doe dit dan door te beginnen met je bureaublad, daarna je documenten en foto’s. - Routine
Het creëren van routine zal ervoor zorgen dat je huis of werkplek opgeruimd blijven. Een bekende routine is het opmaken van je bed ‘s ochtends. Andere tips zijn:- Na een maaltijd de tafel helemaal leegmaken
- Elke avond de spullen van de bank afhalen (en/of speelgoed terug op zijn plek)
- In het weekend de lege flessen wegbrengen
- Gebruik de laatste 5 – 10 minuten op werk om op te ruimen
Van deze kleine dingen routine maken, zorgt voor minder chaos en dingen om je zorgen over te maken.
Wat kun je doen van binnenuit?
Nu je huis- en werkomgeving zijn opgeruimd, kun je kijken naar wat je kunt doen van binnenuit. Wat heeft je lijf nodig om een opgeruimd gevoel te creëren? Door genoeg te bewegen of sporten maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Endorfine zorgt ervoor dat een ander hormoon, cortisol, in mindere mate aangemaakt wordt. Cortisol is een stresshormoon. Zo draagt genoeg bewegen dus bij aan het verminderen van stress! Bewegen of sporten zorgt er ook voor dat je je aandacht verlegt en afgeleid bent van je gepieker. Je gaat als het ware ‘uit je hoofd’.
Ontspannen is niet gemakkelijk in een druk en stressvol leven. Ademhaling is een tool om je focus te verleggen en helpt je ontspannen. Wil je meer weten over de effecten van onze ademhaling doet? Lees onze blog over dit onderwerp!
Korte ademhalingsoefening (ca. 5 minuten):
- Plaats jezelf in een comfortabele positie, liggend of zittend
- Focus op je ademhaling. Let erop dat je ademhaling niet ‘hoog’ zit, maar ‘laag’ in de buikholte.Tip: Vind je het moeilijk om naar je buik te ademen? Leg een hand of boek op je buik en probeer deze in beweging te brengen.
- Adem 4 – 5 seconden in door de neus en adem in 6 – 8 sec. uit door de mond.
- Mocht je duizelig of licht in je hoofd worden, focus dan alleen op het uitademen.
Verminder prikkels
De volgende tip naar een opgeruimd hoofd is het verminderen van prikkels. Prikkels zijn altijd en overal om ons heen; in het verkeer, op onze telefoon of in de supermarkt. Het kunnen reclameboodschappen zijn, maar ook ‘gevaarlijke’ situaties waar we op reageren.
Hier een aantal tips om prikkels te verminderen:
- Ga wandelen in de natuur. Lees hierover onze blog.
- Doe dagelijks meditatie en/of ademhalingsoefeningen
- Kijk minder televisie
- Gebruik minder je mobiele telefoon en leg deze zeker één uur voor het slapen weg
- Maak minder (of geen) gebruik van sociale media
- Zeg vaker ‘nee’ en kies vaker voor waar jij behoefte aan hebt
- Loop vaker in plaats van de fiets of auto te pakken
- Lees een boek
Deze hulpmiddelen helpen je verder
Over het creëren van een opgeruimd hoofd zijn verschillende boeken geschreven. Deze boeken bieden inzichten die nog verder gaan dan een opgeruimd hoofd en bevatten praktische tips voor meer rust en energie in jouw leven.
Een aantal interessante boeken die ik voor jou heb gevonden:
- ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo (een echte Japanse ‘opruimgoeroe’)
- ‘Opgeruimd leven’ van Eva Brumagne
- ‘Een opgeruimd hoofd, in 7 stappen’ van Jolanda Meijer
Het boek van Jolanda Meijer, ‘Een opgeruimd hoofd, in 7 stappen’ biedt een heldere manier om spanning te verminderen en bewuste keuzes te maken op basis van je eigen verlangen. Meijer stelt: “Pas als je weet wat het probleem is, kun je er iets aan doen”. Jezelf vragen stellen als: wat vind ik echt belangrijk? en wat wil ik zelf?, zijn voorbeeldvragen die je volgens Meijer moet kunnen beantwoorden om tot een opgeruimd hoofd te komen.
In het kort
We ‘moeten’ en willen als persoon vaak veel dingen tegelijk doen. We zijn bezig met één taak, maar beginnen ondertussen ook alweer (in ons hoofd) met een volgende taak. Daardoor creëren we onbewust chaos in ons hoofd en lopen we risico overspannen te raken. Maak je leven overzichtelijker en creëer voldoende rust. Ruim je huis op, maak je werkplek in orde en creëer een routine voor jezelf om dit zo te houden. Beweeg voldoende en ga aan de haal met je ademhaling. Verlaag je dagelijkse hoeveelheid prikkels door meer de natuur in te duiken en je mobiel vaker weg te leggen. Al deze dingen dragen bij aan opgeruimde ‘state of mind’. Mocht het niet lukken met de beschreven adviezen, lees er dan een boek over. Mogelijk helpen deze je naar meer rust en geluk in het leven.
Heb je vragen over de bovenstaande blog, stel deze dan gerust in onze LIVEPT academy.
Wil je met ons kennismaken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake of voor meer informatie.